Entorn d'Aprenentatge del Canigó

ENTORN D’APRENENTATGE DEL CANIGÓ

http://serveiseducatius.xtec.cat/edadelcanigo/


Els camps (CdA) i els entorns (EdA) d'aprenentatge són serveis educatius que treballen conjuntament amb els centres educatius, per promoure l'aprenentatge dels alumnes a través de l'oferta d'activitats didàctiques innovadores realitzades en un medi natural o cultural singular i per contribuir a l'aprofundiment de la formació competencial de l'alumne.

A l'Entorn d'Aprenentatge del Canigó
podeu fer una estada amb nosaltres i conèixer el ric patrimoni cultural i natural de la Catalunya Nord i en concret del Conflent, comarca històrica que ens acull. És una proposta pedagògica adreçada als estudiants de darrer cicle de primària, secundària  i batxillerat. Els centres educatius poden fer estades de dos a cinc dies a l'EdA del Canigó, amb l'allotjament, i la realització d'activitats educatives.

Com cada any, s'obre el període d'inscripcions per a fer activitats d'un dia o estades de 2 a 5 dies als Camps i Entorns d'Aprenentatge per al curs 2020-2021. El termini per a fer les preinscripcions és des d'ara fin el 14 de setembre del 2020. A partir del 14 de setembre podeu fer la vostra sol·licitud a través del següent formulari específic.

Obertes les inscripcions per al curs 2020-2021. Al web del Departament d'Ensenyament http://xtec.gencat.cat/ca/serveis/sesc/cda/inscripcio/ trobareu tota la informació necessària i l'accés a l'aplicació de gestió en línia per fer la sol·licitud. En el cas que sigueu un centre fora de Catalunya o una Universitat podeu fer la vostra sol·licitud a través del següent formulari específic.

Per qualsevol aclariment ens podeu contactar per correu electrònic a: edadelcanigo@gmail.com o trucant al (0033) 644 825 287 i amb molt de gust us atendrem.


ELS ÀMBITS DE L'ENTORN D'APRENENTATGE DEL CANIGÓ

El bressol de Catalunya: És ben sabut que Ripoll és coneguda com el bressol de Catalunya. Aquesta denominació la disputa amistosament amb la comarca del Conflent. Sigui l’una o l’altra, el que és indiscutible  és que en aquestes valls de cada cantó del Pirineu hi sorgiren uns comtats que, junts, amb els seus castells i monestirs dirigits per homes coratjosos, van començar a escriure una història mil·lenària. Una història que encara perdura. Activitats: Sant Martí del Canigó, Sant Miquel de Cuixà, Priorat de Serrabona, Priorat de Marcèvol i Castell de Rià.


Antic Regne de Mallorca: Va haver-hi un temps que la Catalunya Nord va formar part del Regne de Mallorca (1276 – 1349).  D’aquest passat lligat a les Illes, resten vestigis en el territori. Els coneixerem i veurem quines foren les relacions de la Catalunya Nord amb l’illa de Mallorca. Activitats: Castell Reial de Cotlliure, Palau dels Reis de Mallorca, Catedral de Perpinyà.


Fem el Verdaguer. Excursionisme i poesia: Entre els estius de 1882 i 1883, el poeta Jacint Verdaguer va recórrer el nostre Pirineu per coronar els seus cims més populars mentre componia la seva obra més emblemàtica: Canigó. Aquesta activitat vol ser un homenatge a un dels iniciadors de l’excursionisme, Verdaguer, que de forma agosarada va caminar pas a pas per descobrir les llegendes, la toponímia, la història i la llengua. Activitats: proposem una mirada diferent als itineraris de Sant Martí del Canigó i el Castell de Rià, a través de la poesia de Verdaguer, mentre descobrim la natura i el paisatge.


Exili i resistència: La Catalunya Nord, territori fronterer al llarg de la història, fou un territori d’arribada de milers de republicans fugint del feixisme. Tots ells iniciaven, en arribar a aquestes contrades, l’exili, que per si mateix comportava resistència. Treballarem els grans conflictes del segle XX i les seves conseqüències, tot recorrent espais de memòria que ens han d’ajudar a no oblidar. Activitats: Memorial de Ribesaltes, Camps de refugiats, Platja d'Argelers, Maternitat d'Elna, Descoberta de Prada, Itinerari de l'exili, Cartes des de Prada.


Territori, geologia i medi ambient: conforma un conjunt d’activitats centrades en el patrimoni natural. La importància geològica de la zona, la diversitat d’ecosistemes, la combinació d’aigües termals, aigües subterrànies i torrents fluvials, configuren un territori amb un paisatge en intrínseca relació amb l’activat humana que des de temps passats ha sabut obtenir els recursos necessaris per la seva subsistència. Activitats: massís del Canigó, Bosc del Bastard, Coves de les Grans Canaletes, Orgues d'Illa de Tet i Taller de pedra seca.


Frontera: En funció de la vostra via d’accés us rebrem en una de les fortaleses, on farem una visita i reflexionarem sobre el fet fronterer, al llarg de la història i en l’actualitat. Activitats: Fort Liberia, Vilafranca de Conflent, Fort Bellaguarda, Ciutadella de Montlluís.


Consulteu totes les activitats

L'Alberg ofereix, a part de les activitats pròpies de l'Entorn d'Aprenentatge i en horari no lectiu, activitats de lleure que podeu consultar amb els coordinadors de l'estada.

 

Contacte:
edadelcanigo@gmail.com
Tel. (0033) (0) 644 825 287
Web de l'Eda Canigó
  • Programa 'Viure al país' [France 3]: L'Alberg Pau Casals

  • Us presentem el documental Escaping War, fruit de tres anys de treball dels alumnes de l'Institut Vall de Llémena de Sant Gregori. Compara la situació dels nens exiliats durant la Guerra Civil espanyola, ara fa 80 anys, amb la situació dels adolescents que han hagut de fugir de Síria a causa de l'actual conflicte bèl·lic.

  • Proposta per als centres educatius de Catalunya NordProposta CN
  • Compartim una proposta d'activitat sobre ocells i el poema Canigó de Jacint Verdaguer. Podeu accedir-hi clicant aquest enllaç: Ornitologia verdagueriana.
    Ornitologia Verdagueriana